Preskoči na sadržaj

Kurikulum nefrologije Hrvatskog društva za bubreg HLZ-a

Nefrologija je struka koja se bavi bubrezima i bolestima koje su na bilo koji način povezane s bubrezima. Već samim time je jasno da taj opis uključuje patološke promjene na svim organima i tkivima u tijelu obzirom da su bubrezi ključni organi u odstranjivanju razgradnih proizvoda metabolizma i suvišne tekućine. Osim egzokrinih, bubrezi imaju i endokrine i metaboličke funkcije.

Ovaj kurikulum je namijenjen svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima koji se u svom radu susreću s bubrežnim bolesnicima, ali i onima koji imaju rizik da razviju bubrežnu bolest. Zato je osim na liječenje bubrežnih bolesti, naglasak edukacije obuhvaćene nefro kurikulumom i na prevenciji bubrežnih bolesti i prevenciji komplikacija povezanih s bubrežnom bolesti. 

Multidisciplinarnost je glavna nit vodilja ovog kurikuluma. Uključivanjem čitavog niza različitih struka omogućavamo razmjenu iskustava iz različitih kuteva gledanja na određeni problem, omogućavajući pronalaženje optimalnih rješenja.

Znanje se u medicini umnožava upravo nevjerojatnom brzinom. U tom moru različitih podataka nije jednostavno pronaći odgovor na pitanje koje nas muči. Kada ste u nedoumici oko zbrinjavanja Vašeg bolesnika, pogledajte predavanja koja su uključena u nefro kurikulum. Vjerujemo da ćete se približiti rješenju kroz ovu trajnu, strukturiranu i usmjerenu edukaciju.

Pridružite nam se i u kreiranju kurikuluma predlažući teme koje još nismo obradili ili su potrebna zanavljanja tema u skladu s napretkom struke.